Tu ce-ai face dacă n-ar mai fi pace?

jurnal roz cu pana alba si floare roz asezat pe masa

Mă uit pe fereastră în fiecare dimineață, să mă asigur că aerul este încă respirabil și că nu există nimic suspect afară. Urmează știrile, să mă informez dacă butonul nuclear a rămas, deocamdată neatins. Da, se pare că și astăzi putem ieși în siguranță din casă. Începe agitația din fiecare zi. E ireal cum florile, mărțișoarele, speranțele și urările de început de primăvară au fost înlocuite de planuri și discuții foarte serioase despre buncăre, arme de tot felul, provizii și pregătiri în caz de război. În fiecare seară adorm cu gândul că mă voi trezi din coșmar. Dimineața mă aflu în aceeași realitate apăsătoare. Don’t panic, girl! Și azi a răsărit soarele. Noi încă avem o bucată de timp pentru planuri.

Mă doare fix în cot că mă apără NATO, dacă detonează nebunul cu bomba nucleară sau dacă se extinde războiul. Mi se pare de bun simț să calculăm opțiuni, să verificăm documente și să ne pregătim pentru orice. Nu mi-am imaginat vreodată că mă voi informa serios despre cum să te protejezi în caz de explozie nucleară. Îmi plac mult filmele și literatura SF, dar, să fim serioși, de-aia se numesc science fiction, că sunt slabe șanse să devină realitate. Șansele acestea cresc periculos în fiecare zi.case si floare peste care ninge noapteaNe-am informat despre lista adăposturilor antiaeriene din orașul nostru. Sunt puține, unele populate cu borcane de murături și majoritatea neîntreținute corespunzător. Oricum, dacă reușești să câștigi un loc într-un asemenea adăpost de la subsolul vreunui bloc și se prăbușește blocul, ieșirea din adăpost e blocată. Încurajator!

Habar nu am de unde putem obține mai multe informații despre unde să ne băgăm dacă începe războiul și la noi. Informație generală este destul de multă pe internet despre ce să faci în caz de… Informație specifică pentru România, pentru orașele și comunele din țara noastră nu prea; sau poate că nu știu eu cum să caut – baiul e că nici cunoscuții mei nu par să aibă mai multe informații. Nu ne ajută prea mult să ne pitim în case ori să ne ascundem în tranșee săpate în grădini. Nici râul și ramul, prietenii noștri credincioși nu ne prea ajută, în cazul în care va ploua cu bombe. Și atunci, ce facem?

Avem două opțiuni: rămânem în țară, no matter what, sau plecăm din țară. Încotro? Cât mai spre vest. Cât mai departe. În funcție de alegerea pe care o va face fiecare când va veni momentul, este necesar un plan creionat măcar în linii mari; să știi ce să faci, în cazul în care vine nenorocirea peste tine și ai tăi.

Dacă se va produce o explozie nucleară, dispare până și ideea de a fugi pentru a-ți salva viața. Atunci, cel mai bine e să stai pe loc, să găsești un adăpost cu mult beton, preferabil fără ferestre, unde să ai ceva provizii, ca să supraviețuiești măcar vreo trei zile. Ar trebui acoperite gurile de aerisire. Nu știu cum e la alții, dar la noi se simte „curentul” în zona ferestrelor, deci e musai să punem ceva în acea zonă – pături, că sunt cel mai la îndemână. Sunt sigură că toată lumea va dori să știe că toți cei dragi sunt în siguranță, dar este recomandabil ca liniile telefonice să rămână libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Probabil că ar fi un haos și oamenii ar ignora recomandarea de a nu supraîncărca liniile telefonice. Eu recunosc că aș vrea să știu că ai mei sunt vii, în primul rând, și într-o oarecare siguranță.lumina explozie noapteaDacă se produce noaptea catastrofa nucleară, avantajul e că suntem toți acasă, dezavantajul e că nu apucăm să astupăm în timp util gurile de aerisire și ferestrele, deci vom fi expuși la o anumită cantitate de radiații. Dacă se produce ziua, suntem fiecare la treaba lui și am avea foarte puțin timp la dispoziție pentru a ne reuni.

Dacă suntem afară în momentul deflagrației, șansele nu prea sunt de partea noastră. Nu știu cât timp avem până când aerul devine toxic, iar praful radioactiv cade pe pământ. Am citit că ar fi 15 minute. În alea 15 minute, trebuie să găsești unde să te bagi, să îți pui hainele într-un sac, să îți speli corpul și părul cu apă și săpun, eventual șampon – dar nu balsam, căci face mai mult rău decât bine în caz de expunere la radiații – și să te rogi să fie bine. Apoi, ar trebui să îți iei alte haine dintr-un dulap închis. Și dacă nu ai unde sa te bagi, bine ar fi să găsești vreun obiect în spatele căruia să te adăpostești. Important este să te protejezi cât de bine poți, deci ar fi e ajutor să te întinzi pe pe jos și să vă acoperiți capul. Din nou, e foarte încurajatoare informația.

Dacă ești în mașină când începe nebunia, nu te bucura prea mult! Mașina nu te protejează, așa că e cazul să găsești un adăpost adevărat, cu mult beton între tine și particulele radioactive. Și stai acolo, minim 24 de ore sau până când autoritățile anunță altceva.

Nu e indicat să caști ochii la lumina puternică provocată de explozie, dacă ești prin apropiere, căci te poate orbi. Oricum, nu prea cred că stă cineva să se uite la mingea de foc nucleară, cum am urmărit eclipsa în 1999. În cazul în care se va produce explozia devastatoare, oamenii vor fi preocupați să se salveze, nu să vizioneze spectacole apocaliptice pe cer. Da’ mai știi?!

Mai greu e dacă ai copii și nu sunt lângă tine când se întâmplă evenimentul, că trebuie să îi aduni de pe unde sunt. Niciun părinte din lumea asta nu își va lăsa pruncul să rămână acolo unde este, oricât de atomică ar fi situația. Clar că o să fugi să îl pui la adăpost. Se pare că ajută să fim cât mai bine acoperiți. Sigur că nu păstrează nimeni câte un costum antiradiații în debara. Folosim ce avem la îndemână, pentru a ne camufla cât mai bine și a nu lăsa expus niciun centimeru de piele sau păr.

Animalele de companie trebuie protejate, la fel cum ne protejăm noi, deci nu ar trebui lăsate pe dinafară.

Telefoanele, internetul și televizoarele este posibil să nu mai funcționeze, astfel că radiourile pe baterii rămân cel mai important mijloc de informare. S-ar putea să nu mai avem nici electricitate, așa că lanternele cu baterii sunt mai mult decât necesare.

Alimentele care pot fi consumate, în cazul unei catastrofe nucleare, sunt doar cele ambalate.lumina multicoloraÎn ultima vreme am tot auzit că amenințarea nucleară nu se va concretiza, că e menită doar să reamintească tuturor că Rusia deține arme nucleare și că le poate folosi – doar că nu acum. Da, cam toată lumea știe că există arme nucleare și tehnologie foarte avansată, capabile să ne transforme în istorie, nu era necesar să ne amintească domnu’ de la Kremlin. Mie personal mi se pare că a cam pierdut legătura cu realitatea și că reacțiile lui pot fi imprevizibile – dar, noh, e doar părerea mea de ne-expert în vreun domeniu care contează în război. Am citit că România ar fi în afara razei exploziei, în cazul unui bombardament nuclear la Kiev. N-aș vrea să aflu dacă estimările sunt adevărate. Toate scenariile sunt de luat în calcul, în acest moment. Fără panică, dar cu seriozitate maximă.

Trăim vremuri tulburi, când e mai bine să ai pregătită o trusă de supraviețuire, pentru orice eventualitate. Nu zic să ne apuce disperarea și să golim magazinele, să stăm pitiți și cu frica în sân că vine invazia. Am trăit destul în teroare. Acum avem libertatea de informare și de alegere. Nu ne punem viețile pe hold, dar rămânem conectați la tot ce se întâmplă în jur, astfel încât să nu fim luați prin surprindere de niciun eveniment posibil.

Chiar dacă amenințarea nucleară rămâne la nivel de amenințare – dă Doamne să se întâmple așa! -, războiul e atât de aproape încât nu poți să nu te întrebi ce vei face tu ca individ dacă, la un moment dat, ne va implica și pe noi ca țară. Ei bine, orice ai alege, ai nevoie de o listă cu lucruri de făcut.

post-it colorate cu lucruri de pus in kit de supravietuire in caz de razboi

  • E important să verificăm valabilitatea documentelor personale și să le avem cât mai la îndemână.

  • Fiecare dintre membrii familiei trebuie să știe ce are de făcut, într-o situație de criză și să acționeze calm și cât se poate de calculat

  • Faceți plinul mașinii sau măcar băgați ceva mai multă benzină decât de obicei! Știu că prețul la pompă a luat-o razna, dar mi se pare o prioritate să ai o mașină pregătită de drum.

  • Radio și lanternă pe baterii sunt de pus pe listă; poate și walkie-talkie.

  • Baterii.. multe baterii pentru radio, lanternă

  • Chibrituri și brichete.. tot multe

  • Briceag multifuncțional, bun la toate

  • Truse medicale – mulți au în mașină trusă medicală; cine nu are, ar cam fi momentul să își achiziționeze (trusă medicală pentru mașină, că automobil e mai dificil să îți cumperi). Ar trebui incluse, în această trusă medicamente împotriva durerilor, a răcelilor, a diareei, a răului de transport, unguente antiinflamatorii pentru adulți și pentru copii, săruri de rehidratare, multivitamine. Medicamentele și dispozitivele specifice persoanelor cu afecțiuni cronice nu trebuie să lipsească din trusa de supraviețuire. De asemenea, importante sunt și termometrul, oximetrul, alcoolul sanitar, apa oxigenată, tinctură de iod sau rivanol, unguent împotriva arsurilor, precum și măștile – să nu uităm că pandemia nu s-a terminat.

Oamenii caută disperați iodură de potasiu, utilă în cazul expunerii la radiații nucleare. Medicii avertizează, însă, că este absolut interzisă administrarea preventivă a acestei substanțe, deoarece poate dăuna organismului. Eu aș merge pe avertismentele medicilor. Oricum, medicametul se pare că nu prea se mai găsește în farmacii și că prețul a crescut foarte mult.

  • Apă îmbuteliată… încape în orice debara un bax de apă just în case

  • Alimente gata de consum, ambalate: conserve de pateu, batoane de brânză, batoane proteice, unt de arahide, compot, gem, lapte UHT, supă la plic, biscuiți, orice este ambalat și potolește foamea

  • Bine de avut o rezervă, în cazul în care suntem blocați în casă: orez, fasole, făină, zahăr, miere, ulei de gătit, praf de copt, bicarbonat de sodiu, condimente

  • Șervețele de toate felurile: umede, antibacteriene, de masă și de nas

  • Hârtie igienică

  • Înălbitor

  • Veselă și tacâmuri de unică folosință

  • Extinctorul de incediu e bine de avut pe lângă casă

  • Pături… măcar una groasă pentru fiecare persoană

  • Pelerine de ploaie

  • Banii cash – e important să avem la îndemână o sumă de bani care să nu fie pe card

  • Laptop, telefon, tabletă, încărcătoare

  • Câte un rucsac pentru fiecare membru al familiei, care să conțină minim două schimburi de haine.

În rest, fiecare mai adaugă ce mai vrea, că de eliminat nu prea ai ce. Nu ne rămâne decât să sperăm că e doar un exercițiu lista aceasta, gândurile, temerile și că se va termina totul înainte de a achiziționa batoanele de ciocolată pentru kit. „Mamăăăăă, ce ne-am mai speriat! Bine că a fost degeaba! Panicoși mai suntem, măi nene!” îmi doresc din tot sufletul să spunem cât mai curând; și să împărțim cu toții toată ciocolata și toate conservele din kitul de supraviețuire. Și să mergem cu cortul, la pescuit și la grătare și să fim liberi. Și, într-o zi, să vizităm Ucraina.oameni uniti de o inima multicoloraAstăzi este o zi gri. Friguroasă. Jilavă. Nu vine primăvara. Poate așteaptă și ea sfârșitul războiului. Aerul este respirabil. Mai avem încă o bucată de timp pentru planuri. Viața se rostogolește, greoi, peste noi. Suntem liberi. Ne trăim micile drame cotidiene și ne vedem de ale noastre. Printre toate de zi cu zi înflorește, delicat, câte o emoție: „Doamne, cât putem fi de oameni!”

Leave a Reply