Gramatica-pisica neagră a limbii române

pisica scrie scrisoare top secret

Gramatica limbii române se dovedește a fi o piatră de încercare nu doar pentru școlari, ci petru o categorie mult mai largă de populație, cu sau fără pretenții în ierarhia socială.

Gramatica e ca pisica neagră, ca vineri 13, ca trei ceasuri rele într-o zi de marți, o poveste greu de spus să sune bine și inteligibil.

Am urechile sensibile și mă zgârie scrisul incorect în limba română, la fel de mult ca și vorbirea pocită (nu, nu aduc în discuție regionalismele, care dau un farmec și o melodicitate aparte limbii române). Mi se pare un gest de politețe și de respect cunoașterea și folosirea grafiei corecte în limba în care ne-am născut. Copiii noștri merită să înțeleagă de ce se scrie așa și nu altfel și să învețe, în primul rând, să se exprime corect din punct de vedere gramatical, atât verbal, cât și în scris. Odată ce stăpânesc limbajul vorbit și scris, pot alege cum doresc să folosească aceste cunoștințe.

Explicațiile mele poate că nu vor fi cele mai academice, cu siguranță nu vor respecta liniile tradiționale – pentru asta există cărți de specialitate, recomandabil a fi cercetate pentru mai multe lămuriri profesioniste – și nu se vor substitui în niciun caz lecțiilor de gramatică de la școală.  Marțea de gramatică este proiectul menit să îi ajute pe toți cei interesați să înțeleagă, lumește și omenește, de ce se scrie așa și nu altfel.

Nu pentru că mă cred eu mai răsărită, nu pentru că vreau să dau lecții unora sau altora, nu din “n” motive pe care le-ar putea bănui vreunii, ci, așa cum fac totul de o vreme, de verdele ochilor ei; de dragul copilului meu și al altor copii ori adulți a căror lume e un puzzle de de ce-uri, al căror răspuns clar ar organiza mai bine lucrurile. Pentru că merită mai mult decât explicații fade, seci, servite, rece, ca la carte.

Cât am priceput și cum am priceput eu, dăruiesc și altora, să priceapă și ei și să dea mai departe.

Incepem în 13 ianuarie, la ora 13:00, și continuăm în fiecare marți să îmblânzim pisica neagră a limbii române. 😊

pisica neagra cu tableta pe fotoliu galben

This Post Has One Comment

Leave a Reply